• May 29, 2024

Järnek häck

Holly är en mycket mångsidig växt. Denna vintergröna buske med ofta röda bär eller vita blommor är inte bara ett säkert hem för fåglar, utan ser också till att objudna gäster håller sig utanför trädgården. Speciellt när man har använt järnek som häck. Busken lämpar sig extremt bra att beskära till form.

Det rekommenderas att beskära järnek häck regelbundet, gärna två gånger om året. Om järnek inte beskärs kommer busken att växa enormt i bredd, förlora sin form och ge den ett försummat utseende.

Den bästa tiden att beskära järnek är på våren när den har slutat frysa, runt april. En andra beskärning kan sedan ske i augusti eller början av september. Beskär järneket till form med en beskärningssax. För en häck med järnek är det bättre att använda en häcksax. Järnek tål kraftig beskärning. Så du kan säkert beskära järneket för att förkorta bredden. Detta stimulerar också järneket att bli vackrare igen.

Vid beskärning, glöm inte att bära rejäla handskar och, om så önskas, skyddskläder. Holly har vassa, tandade blad som kan svida otäckt 

Holly skötsel och underhåll

Holly har en vacker egendom. Busken tappar inte sin grönska. Holly behåller sina gröna blad året runt. Frost och snö är inga problem för denna buske. Endast unga järnek i kruka bör skyddas vid hård frost, till exempel med bubbelplast. Järnek växer bra i normal humusrik jord. Denna jord bör inte vara för blöt och inte för torr. Under torka bör du vattna järnek regelbundet. På våren och hösten kan du ge lite blandad gödsel för att hålla busken frisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *