• June 24, 2024

Lavendel, söder i din trädgård

Lavendel är en populär växt. Det är förståeligt, eftersom den utsökta doften av löv och blommor och de vackra lila blommorna gör varje trädgård till en liten bit av Frankrike.

Typer av lavendel
Den vanliga lavendeln (Lavandula angustifolia) är egentligen ingen ört, utan en liten buske. Den har odlats i århundraden av apotekare och i klosterträdgårdar för sina medicinska egenskaper. Det finns många sorter av engelsk lavendel. Våra favoriter:

Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ är en lila blommare och en stark planta. Det finns också en sort med vita blommor som långsamt blir rosa. Detta är Lavendula angustifolia ‘Hidcote Pink’. Växten blir 60 cm hög och har grågröna blad.

Lavendula angustifolia ‘Munstead’ är äkta lavendelblå. Det finns även vita, violetta och rosa sorter. Denna sort blommar vackert, men har ingen intensiv doft.

En vacker vit blommare är Lavendula angustifolia ‘Arctic snow’. Den förblir relativt låg och är en av de få vita lavendlarna.

Lavendula angustifolia ‘Pacific Blue’ är en högre art, vars blommor är idealiska för att göra olja. De doftar som lavendel borde dofta.

Den lavendel som växer i södra Frankrike är den kammade lavendeln Lavendula stoechas. Växten är känslig för frost, men klarar torka. I full jord behöver den inte ens vattnas! Den här växten trivs i sur jord, så kalk behövs inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *